Sing & Songwriter

 

Rechts van ons, een lied dat bij het vak Sing & Songrwriter tot stand is gekomen. Eerst verzint de leerling een melodie waarbij de docent bijpassende akkoorden zoekt en voorspeelt op gitaar of piano. De docent overlegt met de leerling of deze akkoorden aansluiten bij het gevoel wat de leerling in het lied naar voren wil brengen.

Deze melodie en akkoorden samen kan het couplet, het refrein (chorus) of het tussenstuk (bridge) van het lied worden. De leerling moet minstens twee verschillende melodie├źn verzinnen, welke gebruikt worden om voor het couplet en het refrein. Elke lied heeft minstens een couplet en een refrein. Sommige stukken kunnen ook een bridge bevatten en ook kan er een Pre-chorus voorkomen in een nummer. Een Pre-chorus is het stukje dat als inleiding voor het refrein fungeert, zodat het refrein sterker naar voren komt.

Hieronder is te zien hoe leerling en docent samen het couplet aan het verzinnen zijn. Soms kan tijdens het verzinnen van het couplet ook de melodie van het refrein gevonden worden.

Hieronder is een uitbreiding gemaakt op het couplet. Extra akkoorden en een

subtiel veranderende melodielijn.

Hieronder het complete couplet.

Het was de bedoeling dat er een chorus moest ontstaan, maar bij toeval is ook een Pre-chorus wat hieronder te zien en te horen is. Tijdens het creatieve proces van een nummer componeren weet de componist nog niet wat er van kan gaan komen.

Dat is natuurlijk het leuke hiervan!

Hieronder is het complete couplet met pre-chorus gespeeld, waarbij alleen het couplet gezongen is. Tijdens dit stukje werd wel duidelijk hoe het gehele lied ging klinken

Uiteindelijk hebben leerling en docent een vrolijk refrein kunnen componeren, welke hieronder te horen en te zien is.

Dit alles wordt in een les van 25 minuten verzonnen.De leerling heeft een week de tijd om op de gevonden melodie├źn het couplet, het refrein, de bridge en de pre-chorus de tekst te verzinnen.

Hierna moet het lied eigen gemaakt worden door de leerling, uiteraard met de bijbehorende geleerde zangtechnieken!